Alíkoviny

Omylem géniem: Rozteklá čokoláda a mikrovlny

  15:30
Některé objevy z historie lidstva jsou dílem čiré náhody. Ta vedla k převratným myšlenkám a vynálezům. Vývoj mikrovlnné trouby spustil jeden takový náhodný jev: rozteklá čokoláda v průmyslové laboratoři.

Rozteklá čokoláda a popkorn. Obojí sehrálo zásadní vliv na objevu účinků záření z magnetronu. | foto: Omylem géniem, COOBOO 2013

Každý den se v mikrovlnných troubách ohřejí miliony šálků mléka, bezpočet misek polévky nebo popcornu a až příliš mnoho zbytků a hotových jídel ze supermarketů. Díky své efektivnosti se mikrovlnka stala prakticky nepostradatelnou součástí moderní kuchyně. Celý její vývoj spustil jeden náhodný jev: rozteklá čokoláda v průmyslové laboratoři.

Omylem géniem

Některé objevy z historie lidstva jsou dílem čiré náhody. Ta vedla k převratným myšlenkám a vynálezům. Z knihy Omylem géniem ti v seriálu pěti dílů přináší Alík.cz vybrané příběhy, které změnily svět.

Omylem géniem, COOBOO 2013, pro čtenáře od 12 let.

Omylem géniem

Omylem géniem

Roku 1945 pracoval jednapadesátiletý Percy Spencer v Raytheonově laboratoři v Lexingtonu v Massachusetts. Snažil se zvýšit účinnost magnetronu, což je zařízení sloužící jako generátor mikrovlnného záření. Během druhé světové války se magnetrony staly klíčovým prvkem radarové technologie. Radar funguje tak, že do prostoru vyšle elektromagnetické vlny a potom zaznamenává odrazy od předmětů, na které vlny narazily. Původně se používaly vlny rádiové, ale kvůli jejich dlouhé vlnové délce, obvykle kolem 100 metrů, se menší objekty, jako například deset metrů široké letadlo, příliš dobře nezobrazovaly. Navíc, k zachycení tak malé části vln, která se vrátila, byla potřeba velká anténa. Mikrovlny mají s těmi rádiovými leccos společného. Jsou ale mnohem kratší, měří řádově několik centimetrů, a proto jsou účinnější a vystačí si s menší anténou.

Z laboratoře do domácností

I když všechny zásadní principy mikrovlnné trouby Spencer ukázal již svými počátečními pokusy, trvalo několik desetiletí, než si mikrovlnná trouba získala status kuchyňské nezbytnosti.

První volně prodejná mikrovlnka nesla název "Radarange" (jméno, které zvítězilo v anketě mezi zaměstnanci), na výšku měřila 2 metry a vážila 340 kg. A protože se magnetrony chladily také vodou, musela být také napojena na přívod vody a odpad. Dovedeme si tedy představit, že nešla zrovna na dračku.

Teprve až když Raytheon převzal společnost Amana Refrigeration Company (téměř o dvacet let později!) měla firma potřebné odborné znalosti – a priority – aby vyrobila finančně dostupný domácí spotřebič. Do domácností pronikl až model z roku 1967, který se vešel na kuchyňskou linku a dal se pořídit za 495 amerických dolarů. Dnes zdobí malé laciné za 495 amerických dolarů. Dnes zdobí malé laciné modely univerzitní koleje po celém světě a v mnoha zemích jejich prodej přesahuje prodej klasické trouby. A to všechno kvůli jedné rozteklé čokoládě!

Omylem géniem: Teplo v kapse, první strana
Omylem géniem: Teplo v kapse, druhá strana
Omylem géniem: Teplo v kapse, třetí strana

Omylem géniem: Teplo v kapse, náhled knižního zpracování

Intuice a prozíravost

Během války Spencer provedl řadu konstrukčních změn, aby usnadnil výrobu magnetronů. Díky jeho úpravám výroba mikrovlnek prudce stoupla ze 17 týdně na 2 600 denně. Spencer tedy ukázal, že vědě a technologii magnetronů instinktivně rozumí, a proto měl také tento člověk, který nikdy nedokončil střední školu, na starost vývojovou laboratoř centra pro pokročilý výzkum a vývoj. Jednoho dne dostal také hlad, čímž vlastně změnil svět.

Spencer se procházel po magnetronové laboratoři s čokoládou v kapse. Najednou měl divný pocit a všiml si, že se mu sladkost začala roztékat. Okamžitě ho napadlo, že čokoládu rozehřálo mikrovlnné záření z magnetronu. Aby si svou teorii ověřil, provedl sérii testů. Se záhadnou prozřetelností provedl svůj první test na kukuřici, ze které (jak dnes mohou bohudík miliony teenagerů potvrdit) se stane popcorn! Vzal vejce a jednoho svého kolegu a experiment zopakoval – s vejcem, ne s kolegou. Před magnetronem se začalo vejce třást a cukat, jako kdyby se zevnitř vařilo. Spencerův kolega se naklonil, aby si ho prohlédl zblízka, když v té chvíli vejce explodovalo. Spencerův kolega dostal vaječnou sprchu a Spencer dostal nápad.

Příprava a příležitost

Tepelné účinky mikrovlnného záření již údajně zpozorovali i jiní připravení vědci, ale jediný Spencer měl vedle příležitosti i touhu nalézt pro neznámý jev logické vysvětlení. Spolu s kolegou P. R. "Rolly" Hansonem spustil vývojový program, který nazvali "Speedie weenie" (Superrychlý párek v rohlíku). Sestavili kovové bednění a vyslali do něj mikrovlny. Ty se od kovu odrážely a koncentrovaly se na menším prostoru, narazily na párek a v mžiku ho ohřály.  I když vývoj finančně dostupné mikrovlnky trval desetiletí, základní konstrukční prvky vymyslel již Spencer při svých počátečních pokusech.

Mikrovlnky dnes mají různá pípátka, bzučáky a čudlíky, díky kterým umí uvařit složitá jídla. Některé věci se ale nezměnily: v mikrovlnkách se stále připravuje popcorn a rozpouští čokoláda.

Autor:
  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?

Diskuse

Telefon

A to si představte, že ty vlny v mikrovlnce jsou podobné jako...

Re: Telefon

Aha, to je zajímavé.

Re: Telefon

Nejsou podobne, jsou stejne (pasmo 2,4GHz je bezlicencni, proto...

Re: Telefon

To je ještě zjímavější.

Re: Telefon

To je velmi zajímavé, to jsem nevěděla.

počet příspěvků: 5, poslední 13.04.2013 09:26

Vstup do diskuse

Jinde na Alíkovi